• Accumulatiekachel
  • Rocket Syphon
  • Bell
Accumulatiekachel

 

Accumulatiekachel

Speksteenkachels, Finovens, Tegelkachels en Leemkachels,... Het zijn voorbeelden van Accumulatiekachels of Massieve stralings kachels. De benaming verschilt, maar het principe is hetzelfde: de kachel wordt in korte tijd door een hevig vuur opgewarmd waarbij de warmte wordt opgeslagen in de massa. De kachel geeft zijn warmte traag af onder de vorm van een aangename stralingswarmte die je tot diep vanbinnen kan verwarmen. Er wordt gestreefd naar een zo efficiënt- en zuiver mogelijke verbranding. Dit is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor de portemonee! Met een grote accumulatie kachel kan je een matig geïsoleerd huis helemaal opwarmen. Na een tijd gaat de massa in huis opgewarmd zijn en stralingswarmte afgeven, je krijgt dan een zeer constante binnentemperatuur.

Rocket Syphon

 

De goede verbranding wordt bekomen door de Rocket Syphon of de batch box brandkamer - ontworpen door Peter van de Berg en aangepast door Joris Pouls. De brandkamer is een ingenieus systeem dat zonder de hulp van een ventilator turbulentie in de rookgassen creëert, waarbij de nodige hoeveelheid voorverwamde zuurstof toegevoegd wordt. De zuurstof voor de verbranding kan van buiten komen, maar eventueel ook uit de ruimte.

 

Bell

ddd

Het Bell-systeem zorgt evoor dat na de optimale verbranding de warmte uit de rookgassen genomen wordt. Op deze manier blijft de warmte binnenshuis in plaats van naar buiten te ontsnappen en de vogeltjes te verwarmen. Een bell slaagt erin om veel warmte op te nemen uit de rookgassen waarbij de rookgassen weinig weerstand ondervinden. Een Bell is een ruimte waar de rookgassen ingaan en pas uitgaan als ze warmte hebben afgegeven. Een kachel kan bestaan uit meerdere Bellen, afhankelijk van het ontwerp.