• Warmte op maat
  • Inplanning
  • Laag per laag
  • Vuurvast
  • Leem
Warmte op maat

 

Accumulatiekachel

De Rocket Syphon en het bell systeem vormen een zeer krachtige combinatie. Samen zorgen ze voor een hoog rendement verbranding met een optimale warmteopslag. Met wat creativiteit en kennis van zaken is het mogelijk een ideale vormgeving te bekomen. Zo is het mogelijk een kachel te bouwen van slechts 60cm diep en 1m40 hoog eventueel voorzien van een pizza oven. Wil je ook op je accumulatiekachel koken, dan is dat mogelijk met een finse gietijzeren kookplaat. Heb je liever een grote strakke kachel met eenvoudige vorm? Of zou je willen dat de kachel een afscheiding vormt tussen twee ruimtes? Misschien wil je de brandkamer in één ruimte en de verwarmde zitbank in de andere. Zo gaan we op zoek naar wat de ideale vormgeving is voor je warmtebehoefte. Dit is warmte op maat!

Inplanning

 

Door de kachel in de plattegrond van het huis op te nemen krijg je een beter zicht op hoe de kachel in de ruimte komt te staan. Dit kan een hulp zijn om tot een goed ontwerp te komen.

 

Laag per laag

 

D D

De kachel wordt laag per laag uitgetekend. Hierdoor is perfect geweten welke steen op maat gezaagd moet worden en waar hij komen moet. Dit vergemakkelijkt het bouwproces waardoor de bouwtijd van de accumulatiekachel verkort.

 

Vuurvast

 

Het eerste gedeelte van de accumulatiekachel wordt opgebouwd uit zeer maatvaste chamotte stenen bestendig tot 1300°C, die met vuurvaste kit op basis van kaoline klei verlijmd worden. De voegen zijn gemiddeld 1mm dik dus het is heel secuur werk. Het gedeelte waar de temperatuur niet boven de 400°C komt wordt opgebouwd uit recuup bakstenen met leemmortel vermetseld.

 

Leem

 

Nadat de kachel gemetst is, wordt er een stro-leem mengeling van +/-8cm aangebracht. Het is mogelijk om een relatief strak eindresultaat te krijgen, maar het blijft altijd organisch. Ikzelf ben verzot op leem en vind dit dan ook altijd het leukste gedeelte. Leem is een zalig materiaal en blijft me altijd verbazen. De stro-leem mengeling is perfect moduleerbaar en wordt na drogen werkelijk steenhard.